Inforegio UE Guvernul României MDRAP Orașul Amara Instrumente Structurale 2007-2013

-->

Ograda, este mai mult decât o comună dintr-un peisaj altminteri fascinant al câmpiei. Ea trăiește și va trăi de-a pururi prin flacăra de geniu a celui care, născut aici, va fi unul dintre cei mai mari dirijori ai secolului XX, IONEL PERLEA.

Cine a fost Ionel Perlea? Un dirijor genial, cunoscut în toate colțurile lumii, a cărui baghetă stăpânea orchestre întregi, stârnind ropote de aplauze în cele mai vestite săli de operă ale lumii, căruia marele Arturo Toscanini i-a încredințat bagheta sa, pentru a-i prelungi viața ,,în lumea succeselor”.

La 25 septembrie 1919, în Salonul Mozart din București, Ionel Perlea susține primul concert în România, ca pianist și compozitor. Programul concertului a cuprins lucrări de Beethoven, Giordani, Wagner și Ionel Perlea. A interpretat propriile creații, “Cvartetul cu pian și Trei melodii pentru bariton și pian”. Impresia puternică facută de acest concert asupra publicului și critica favorabilă îi vor deschide porțile Ateneului român, pentru un nou concert. Alături de vestitul bariton Jean Athanasiu a susținut un concert excepțional, incluzând în program alături de Eroica de Beethoven și creațiile sale.

Și astfel, la 19 ani, Ionel Perlea se impune deja ca excelent organizator, dirijor, pianist și compozitor. Din 1919 continuă studiile la Leipziger Konservatorium fur Musik, studiind cu celebrii profesori Paul Graener, Otto Lohse, Dag Martinsen.

Revenit în anul 1920 în România, îl acompaniază pe baritonul Jean Athanasiu în concertul său de adio. Se integreaza firesc în cercul intelectualilor vremii: Alfred Alessandrescu, Marcel Mihalovici, Ion Minulescu, Ion Vinea, Ioan Peltz.

Ionel Perlea, unul dintre cei mai mari dirijori ai secolului XX, cel care alături de George Enescu și Dinu Lipatti reprezintă marele renume internațional al vieții muzicale românești, s-a născut la Ograda, pe 13 decembrie 1900, preluând numele bunicului său, Ioniță Perlea.

Casa Memoriala “Ionel Perlea” a fost înfiinţată în anul 1983, funcţionând pe lângă Muzeul Judeţean Ialomiţa şi inclusă pe lista monumentelor istorice din 1991-1992 a Comisiei Naţionale a Monumentelor, Ansamblurilor şi Siturilor Istorice. In urma unei hotărâri a Consiliului Judeţean Ialomiţa, din anul 2001 a trecut în administrarea Centrului Cultural UNESCO “Ionel Perlea” din Slobozia.

Formată din doua corpuri de cladire, unite între ele la un colţ şi având în prezent aceeaşi funcţiune, casa memorială “Ionel Perlea” face parte dintr-un complex de clădiri ridicate începând cu mijlocul secolului al XIX-lea de catre familia dirijorului Ionel Perlea. Cele doua case, cu destinaţia iniţială de locuinţe, au fost construite în perioade diferite şi au stiluri arhitectonice diferite. Dintre cele două case în care se află astazi muzeul Perlea, a fost construită mai întâi cea din partea stângă, mai retrasă faţă de şosea, având planul tipic locuinţelor din perioada medievală: o sală centrală, în ax, cu acces printr-un foişor închis către două încăperi dreapta-stânga, plan de formă pătrată cu un acoperiş înalt, în patru ape. Este posibilă perioada de ridicare a acestei case în prima jumătate a secolului XIX, fiind probabil prima locuinţă a familiei Perlea pe acest loc. Cea de-a doua casă, unită cu prima la colţul de sud-vest, este ridicată spre finalul secolului al XIX-lea şi are un tip de plan şi o volumetrie total diferite; cert este că ambele case existau în anul 1900 (anul naşterii lui Ionel Perlea). După naţionalizare, clădirile au împărtăşit soarta multor altor case-conac, devenind sediu de CAP. Au fost utilizate ca depozite de materiale şi cereale, apoi îngrăşăminte chimice, fapt care a afectat puternic zidaria. Dupa o perioada de utilizare drept sediu de poştă, casele au fost preluate de Muzeul Judeţean Ialomiţa şi aici s-a realizat Casa Memorială “Ionel Perlea”. (http://www.perlea.ro/index.php?casa)

Web:http://www.perlea.ro/index.php?casa

 

METEO

 

CURS VALUTAR