Inforegio UE Guvernul României MDRAP Orașul Amara Instrumente Structurale 2007-2013

-->

Pentru construcția lor au avut loc două concursuri, în anul 1883, când s-au prezentat opt proiecte și în anul 1886, când s-au depus cinci proiecte. După examinarea lor, Comisia de adjudecare a ofertelor a apreciat că niciun proiect nu poate fi acceptat, deși au participat firme de renume din Franța, Germania, Elveția și Belgia.

În asemenea condiții, în decembrie 1887, Ministerul Lucrărilor Publice ia hotărârea, suprinzătoare pentru mulți, de a-l desemna în mod oficial, pe tânărul inginer român Anghel Saligny să elaboreze, la numai 34 de ani, proiecte pentru podurile de la Fetești-Cernavodă. Spunem că a fost o decizie surprinzătoare deoarece cu numai câțiva ani în urma, același minister refuzase să ia asupra sa răspunderea executării unor tabliere mici, iar lucrarea fusese încredințată unor firme particulare. Alegerea a fost deosebit de inspirată, deoarece peste puțini ani se va dovedi că Anghel Saligny era „omul potrivit apărut într-o perioadă potrivită”, asa cum îl considerau contemporanii săi.

Studiile pentru proiectarea monumentalei lucrări de la Fetești-Cernavodă au durat doi ani. Înainte de a începe proiectarea, Anghel Saligny își constituie o echipă de ingineri specialiști de la Școala Națională de Poduri și Șosele, printre care Ion Baiulescu, Nicolae Herjeu, Stefan Gheorghiu, Alexandru Bădescu și alții.

După revenirea în țară, Anghel Saligny se ocupă de rezolvarea tuturor problemelor de ordin tehnic și economie aferente proiectelor, astfel încât echipa de specialiști, după o activitate intensă, care a cuprins studii, proiecte și verificarea de șapte ori a calculelor, va termina, la 1 decembrie 1889, elaborarea formei finale a proiectului podurilor de peste Dunăre și Brațul Borcea.

Soluțiile prevăzute în proiect propuneau, pentru traversarea Dunării la Cernavodă, un pod cu o deschidere centrală de 190 de metri, alte patru deschideri de 140 m, alături de un viaduct cu 15 deschideri de câte 60 metri, iar dinspre Fetești, peste Brațul Borcea, un pod cu trei deschideri de câte 140 de metri și 11 deschideri de câte 50 de metri. Între cele două brațe ale fluviului Dunărea, peste balta de 14 km lățime, s-a proiectat un viaduct cu 34 de deschideri de câte 42 de metri.

În acest mod, sistemul de poduri de la Cernavodă, cu cei 4087,95 m, depășea ca lungime și impresiona ca și concept original orice altă construcție de acest fel în Europa și devenea o adevarată operă de artă inginerească, cea mai grandioasă de pe bătrânul continent la ora construirii sale și incă multă vreme după aceea, mărturie a geniului arhitectonic și ingineresc al poporului nostru.

Proiectul aducea două mari inovații pe plan mondial: sistemul nou de grinzi cu console, pentru suprastrctura podului și, ca material nou de construcții, oțelul moale - în locul fierului pudlat, utilizat anterior la tablierele de poduri. A trebuit ca Anghel Saligny să ducă o luptă îndârjită cu tehnicienii rutinieri pentru a impune acceptarea acestor două inovații.

Ziua de 9/21 octombrie 1890 a consemnat inaugurarea lucrărilor pentru construirea complexului pod Fetești – Cernavodă, în prezența regelui Carol I. Podurile feroviare dunarene au fost construite intre anii 1890-1895 pe baza proiectului inginerului Anghel Saligny (1854-1925). Lungimea totala este de 4087 metri, fiind astfel, la vremea inaugurarii, cel mai lung complex de poduri feroviare din Europa continentala si al patrulea din lume.

Web:http://www.turist-in-romania.ro/ialomita/obiective/PodurileDunarene.pdf
Web:http://www.romania-redescoperita.ro/index.php/component/k2/item/616-podul-de-la-cernavoda-o-capodopera-inginereasc-ce-detinea-recordul-de-a-fi-cel-mai-lung-pod-din-europa-in-anul-1895

 

METEO

 

CURS VALUTAR